Baardmannetjes

In het gelijknamige TV-programma van Omroep Max zijn de baardmannetjes Hans en Nico een bijzonder duo. Maar vandaag gaat het over de echte baardmannen. Een prachtige vogelsoort die jaarrond in ons land te vinden is tussen het riet. Jaarrond betekent wel iets voor de voedselvoorziening van deze vogels. In de zomer eten ze insecten zoals libellen, muggen, spinnen etc. In de winter zaad van riet en rietgras. Tussendoor moet hun spijsvertering zich aanpassen aan de wisseling van het soort voedsel. De baardman heeft zijn naam te danken aan de prachtige zwarte vlekken die vanuit de ogen naar beneden lopen in de vorm van een baard. Dit geldt alleen voor het mannetje, want het vrouwtje heeft deze vlekken niet. Het zijn prachtige vogels met mooie tekening en kleuren. Ze zitten door heel ons land, maar je moet wel je best doen ze te vinden. Mijn speurtocht heeft een aantal foto’s opgeleverd op verschillende locaties, zie hieronder.

Na verschillende eerdere ontmoetingen met de baardman, was dit mijn eerste goede foto, genomen in de Volgermeerpolder. Het was wel zoeken, want de Volgermeerpolder is groot en de baardmannen zitten niet overal. Eindelijk vond ik een stel met jongen. Dit is de moeder van het gezin.

Deze foto laat zien hoe lastig het is om baardmannen te fotograferen. Ze zitten tussen het riet en vaak half achter  een rietpluim. Als het riet dan ook nog heen en weer gaat door de wind, is het echt wachten op het juiste moment.

En na veel geduld lukt het om een baardmon in vol ornaat op de foto te krijgegn. Deze is genomen bij de Zevenhuizerplas. 

Ook deze zijn genomen bij de Zevenhuizerplas.